در نظر گرفتن تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه زمانیکه برای پروژه خود نیاز به خرید لوله فولادی دارید اهمیت پیدا میکند. این لولهها ویژگیهای متفاوت و مخصوص به خود را داشته که سبب میشود برای صنایع و کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. در برخی مواقع انتخاب اشتباه لولهها و بهکارگیری هر کدام بهجای دیگری ممکن است به خسارات و خطرات جبرانناپذیری منتهی شده و هزینههای زیادی دربر داشته باشد.
بنابراین هنگام خرید باید تفاوت های لوله مانیسمان و گالوانیزه را مدنظر قرار داده و متناسب با نیاز و شرایط پروژه اقدام نمایید. در این مطلب ضمن توضیح هر یک از لولههای مانیسمان و گالوانیزه، به بررسی تفاوت این دو نوع لوله بهلحاظ مقاومت، ظاهر، جنس، کاربرد، قیمت و همچنین بررسی برخی از استانداردهای بهکار رفته در تولیدشان خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید.
لوله مانیسمان (Black Steel Pipe) چیست؟
پیش از بیان اینکه تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه در چه چیزهایی است، باید هر کدام از این دو نوع لوله فولادی را جداگانه توضیح بدهیم. در ابتدا خواهیم گفت که لوله مانیسمان یا Black Steel Pipe چیست. لولههای مانیسمان یا بدون درز، لولههایی هستند که بدون درزجوش تولید میگردند. این لوله با شمش فولادی و یکی از روشهای گریز از مرکز، ریختهگری پاششی یا اکستروژن ساخته میشود.
نحوه تولید لولۀ مانیسمان سبب میگردد تا در برابر فشار، دما و خوردگی مقاومت بالایی داشته باشد. این نوع از لولهها در شرایط جوی مختلف مورد استفاده قرار گرفته و طول عمر زیادی دارند. لولههای مانیسمان انواع مختلفی نظیر ردههای 20، 40، 80، 120، گوشتدار و… داشته و یکی از کاربردهای آن انتقال سیالات در صنعت نفت و گاز است. در انتقال گاز طبیعی نیز از لولهای که با نام لوله گازی شناخته میشود استفاده میگردد.
لوله گالوانیزه (Galvanized Steel Pipe) چیست؟
اکنون در ادامه مطلب بیان تفاوت های لوله مانیسمان و گالوانیزه قصد داریم بگوییم لوله گالوانیزه چیست. لوله گالوانیزه یا Galvanized Steel Pipe لولههایی فولادی هستند که تحت گالوانیزاسیون قرار میگیرند. در گالوانیزه کردن لولههای فولادی که به دو صورت گالوانیزه گرم و سرد انجام میشود، پوششی از فلز روی (Zn) بر روی لوله فولادی قرار میگیرد. این پوشش افزایش مقاومت لوله در برابر فشار، ضربه، زنگزدگی و خوردگی را بهدنبال دارد.
برای تولید لولههای گالوانیزه اکثرا از لولۀ درزدار استفاده میشود. لوله گالوانیزه را در بازار با نام لوله آهنی سفید میشناسند. زمانیکه به لوله فولادی گالوانیزه احتیاجی نباشد از لوله فولادی سیاه که لولهای درزدار و بدون روکش گالوانیزه است استفاده میگردد. لولههای گالوانیزه طول عمر بالایی داشته و در صنایع مختلفی بهکار میروند. پس از آنکه به تعریف این دو نوع لوله پرداختیم اکنون نوبت آن است که تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه را بیان کنیم.

تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه چیست؟
تفاوت های لوله مانیسمان و گالوانیزه میتواند در موارد مختلفی نظیر مقاومت، ظاهر، جنس، کاربرد و قیمت آنها باشد. برای انتخاب صحیح و بهکارگیری این لولهها در پروژهها باید از تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه بهخوبی آگاه باشیم. زیرا انتخاب اشتباه میتواند منجر به آسیب و خسارت شده و هزینههای اضافی دربر داشته باشد. پس از آگاهی از این موارد بهراحتی میتوانید محصول مدنظرتان را انتخاب نمود و با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت از شرکت سپنتا خریداری نمایید.
1. مقاومت
اولین تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه، تفاوت در میزان مقاومت این دو نوع لوله است. لولههای مانیسمان بهدلیل عدم وجود درزجوش نسبت به لولههای درزدار مانند لوله گالوانیزه، مقاومت و استحکام بسیار بالایی داشته و تحمل زیادی در برابر بالا بودن فشار و دما دارند. پوشش فلز روی سبب میشود که مقاومت لوله گالوانیزه سپنتا در مقابل خوردگی و زنگزدگی نسبت به مقاومت لوله مانیسمان بیشتر باشد.
اما بهطور کلی در بحث مقاومت لوله باید به رده لوله مانیسمان نیز توجه نمود. همچنین در بیان تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه باید به این نکته اشاره نمود که پوشش گالوانیزه، مقاومت و استحکام بسیار بالایی به لوله میبخشد و اگر لولۀ گالوانیزه از نوع بدون درز باشد نسبت به لوله مانیسمان مقاومت و استحکام بیشتری دارد. حال آنکه در این قسمت مقایسهای که صورت گرفت دربارۀ لوله مانیسمان و لوله گالوانیزه درزدار بود.
2. ظاهر
ظاهر لوله از دیگر تفاوت های لوله مانیسمان و گالوانیزه است. لولههای مانیسمان سطحی صاف و تیره یا سیاه دارند. لولههای گالوانیزه نیز دارای سطحی صاف هستند اما تفاوتشان با لولههای مانیسمان آنست که بهدلیل پوشش فلز روی ظاهرشان شفافتر و رنگشان خاکستری یا نقرهای است.
لازم است به این نکته اشاره کنیم که لولههای گالوانیزه در مجاورت رطوبت و هوا در اثر اکسید شدن کمکم تغییر رنگ داده و تیره میشوند. دیگر تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه در ظاهر آنها وجود درز جوش در لولههای گالوانیزه بوده که بر روی این لولهها قابل مشاهده است. در حالیکه لولههای مانیسمان فاقد جوش بوده و سطحی یکپارچه دارند.

3. جنس
جنس دیگر تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه است که در این قسمت مورد بررسی قرار میگیرد. هر دو نوع مانیسمان و گالوانیزه از لولههای فولادی ساخته میشوند. تفاوت این دو لوله آنست که لولههای گالوانیزه پوششی از فلز روی داشته و همین پوشش سبب ایجاد ویژگیهای متفاوت در این نوع لولهها میگردد. لولههای api نیز از جنس فولاد کربن منگنزی هستند. اگر قصد خرید این نوع از لولهها را دارید ضمن مطالعه مقاله لوله API چیست میتوانید باکیفیتترین لوله API سپنتا را از این شرکت سفارش دهید.
4. کاربرد
اکنون به بررسی تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه بهلحاظ کاربرد آنها میپردازیم. بهدلیل آنکه لولههای مانیسمان در برابر فشار و دمای بالا مقاوم بوده و استحکام زیادی دارند برای استفاده در صنایعی که نیازمند انتقال سیالات تحت فشار بالا مانند پالایشگاهها و صنایعی که نیازمند تحمل سختی و فشار بوده و ایمنی اهمیت دارد، مناسب هستند. از دیگر کاربردهای لوله مانیسمان میتوان به مبدلهای حرارتی، آبرسانی کشاورزی و صنعتی، نیروگاه انرژی و سازههای فلزی اشاره کرد.
لولههای گالوانیزه هم بهدلیل پوششی که دارند برای استفاده در محیطهای مرطوب و خورنده که احتمال زنگزدگی و خوردگی بیشتر است مناسب هستند. از جمله کاربردهای لوله گالوانیزه میتوان سیستمهای آبیاری و فاضلاب، خطوط انتقال آب و گاز ساختمانی و صنعتی، محافظ کابل، سیستم سرمایش و گرمایش، و گلخانهها را نام برد. بهترین لوله گلخانه ای از جنس گالوانیزه بوده و میتوانید این محصول را با مناسبترین قیمت از سپنتا تهیه نمایید.
5. قیمت
آخرین تفاوتی که نیازمند بررسی آن هستیم تفاوت در قیمت لولههای مانیسمان و گالوانیزه است. اگر لوله گالوانیزه بدون درز باشد قیمت آن در مقایسه با لوله مانیسمان بیشتر بوده و از آنجایی که بهدلیل پوشش سطحی دوام بیشتری دارد، هزینه نگهداری آن کمتر و در طولانی مدت مقرون بهصرفهتر است.
اما بهطور کلی هنگام خرید لوله باید فاکتورهایی نظیر اندازه، رده، کیفیت و برند تولیدکننده، مواد اولیه و… را مدنظر قرار داد. زیرا تمامی این موارد بر قیمت لولهها موثر هستند. اگر برای پروژه خود نیازمند لوله گالوانیزه هستید ضمن مطالعه راهنمای خرید لوله گالوانیزه که توسط سپنتا برای انتخابی درست آماده شده، میتوانید این لوله را با کیفیت بالا از سپنتا خریداری کنید.

استاندارد به کار رفته در لوله مانیسمان و لوله گالوانیزه
پس از آنکه چندین مورد از تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه را بیان نمودیم اکنون به استانداردهایی که در تولید این لولهها بهکار گرفته میشوند میپردازیم. برخی از استانداردهایی که در تولید لوله مانیسمان به کار میروند شامل ASTM105 ،ASTM A106 ،ASTM 216 ،ASTM 234 ،ASTM B36.10 ،ASTM B36.19 ،API 5L ،DIN 2448 و ASTM 53 هستند. استانداردهای ASTM 53/ A53M ،ASTM A106/ A106M ،ASTM A795/ A795M نیز برخی از استانداردهای بهکار رفته در تولید لوله گالوانیزه محسوب میشوند.
سخن آخر
در این مطلب به بررسی تفاوت لوله مانیسمان و گالوانیزه پرداختیم. هر دو نوع لوله مانیسمان و گالوانیزه از لوله فولادی درست میشوند اما لولۀ گالوانیزه دارای روکشی از فلز روی بوده که سبب ایجاد تمایز آن با لوله مانیسمان میگردد. تفاوت های لوله مانیسمان و گالوانیزه را بهلحاظ مقاومت، ظاهر، جنس، کاربرد و قیمت بیان نمودیم. اگر قصد خرید لوله فولادی را داشته باشید با مطالعه این مطلب میتوانید تشخیص بدهید که کدام یک از لولههای مانیسمان یا گالوانیزه برای پروژه شما مناسبتر است. برای داشتن هر یک از این لولهها با کیفیت و قیمت مناسب خرید از شرکت سپنتا بهترین انتخاب است.